
Stay tuned
SCOREN MET RECYCLING
ecologie zit in de optiekmarkt in de lift. het aantal nieuwe monturen in ecologische materialen is nagenoeg ontelbaar. opticiens zoals den brillenman uit mechelen, verzamelen oude brillen om ze een nieuw leven te geven. via het recyclingprogramma van bausch + lomb werd vorig jaar maar liefst 4000 liter afval verzameld. ook glasfabrikanten denken aan het milieu. zeiss gebruikt bijvoorbeeld 65 procent minder plastic in haar nieuwe halffabrikaat glazen.
Er is beweging in de optiekwereld, zoveel is duidelijk. Heel wat monturenfabrikanten kiezen voor ecologie. Vorig jaar verkoos de Britse markt het montuur Sea2see, dat op ba- sis van gerecycleerd plastic uit de maritieme sector wordt gemaakt, tot frame of the year. “Dit geeft de geloofwaar- digheid en de kwaliteit van ons product, dat vervaardigd wordt in Italië, een boost”, glundert oprichter François van den Abeele. Het plastic afval wordt verzameld door de lo- kale kustgemeenschappen van ondermeer Spanje, Ghana, Senegal en Togo. “In Afrika betalen we één euro voor vijf kilo verzameld plastic afval. We maken het milieu proper en verhogen hun inkomsten”. Vorig jaar verkocht Sea2see wereldwijd 120 duizend monturen in 3300 optiekzaken, vooral in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Verenigd Ko- ninkrijk en Canada. In de Benelux wordt de laatste jaren minder verkocht door gebrek aan een proactieve verdeler. “En dat is jammer, zeker omdat Nederland een pionier is in duurzaamheid. We zoeken een partner die onze waarden van duurzaamheid en ecologie deelt”.
Verder breidt de Armani Group de zonnebril- en optische brillenlijnen van Giorgio Armani, Emporio Armani en A | X Armani Exchange uit met 100% gerecyclede materialen, afkomstig van een industriële afvalterugwinning en het daaropvolgend granulatieproces. Er worden ook materia- len van hernieuwbare bronnen gebruikt, zoals bio-acetaat dat samengesteld is uit cellulose en weekmakers. De gla- zen worden gemaakt van gedeeltelijk bio-based materia- len of puur kristal. Voor de verpakking worden gerecycleerd polyester en papier gebruikt.
OUDE BRILLEN VERZAMELEN
Ook in de optiekwereld staan opticiens te springen om eco- logisch te gaan. Opticien Koen Van Pottelbergh (Den Bril- lenman uit Mechelen) heeft zopas het ‘ReFaCeD-concept’ gelanceerd. Hiermee wil hij mensen milieubewuster ma- ken. “Je betaalt gedurende drie jaar tien euro per maand en je hebt ieder jaar recht op een nieuwe bril van het merk Faces & Glasses”, vertelt Van Pottelbergh. “De binnenge- brachte brillen krijgen een tweede leven in Eyes for Belgi- um, dat brilmonturen aanbiedt voor arme mensen. Daar- door kon de voormalige productielijn van de goedkopere brillen stopgezet worden, zodat grondstoffen bespaard worden en er tegelijkertijd een mooi sociaal verhaal ont- staat.” Samen met de Thomas More Hogeschool wil hij nu ook zeer oude brillen recyclen. “We willen de vijzen en metalen hergebruiken. De glazen willen we smelten en er met 3D-printing een nieuw montuur van maken. We heb- ben al 1000 oude brillen verzameld, vooral dankzij particu- lieren. De opticiens mogen hun brillen ook opsturen”.
DAGLENZEN RECYCLEN
Afgelopen jaar werden er in de Benelux 160 miljoen dag- lenzen verkocht. Die verdwenen samen met de blisters en folies veelal in de prullenbak. Er zijn ook contactlens- fabrikanten die hun verantwoordelijkheid nemen, zoals Bausch + Lomb. De producent heeft sinds drie jaar het Recyclens-programma opgestart om Biotrue ONEday daglenzen te recyclen. “Het materiaal wordt gesorteerd in een sociale werkplaats en vervolgens worden er granu- laat korrels van gemaakt die worden gebruikt als grond- stof voor nieuwe producten”, zegt Elske Van der Raadt van Bausch + Lomb. ‘Het gerecyclede materiaal wordt wel- iswaar niet gebruikt voor het maken van nieuwe lenzen, maar wel voor andere duurzame producten, zoals tuin- meubelen”. Vorig jaar werd ongeveer 4000 liter afval opgehaald en dat neemt alsmaar toe. Momenteel zijn al 160 opticiens in de Benelux aangesloten als inzamelpunt, waarvan 70 in België en 90 in Nederland. ‘Door lenzen te recyclen, kan de opticien zich onderscheiden van zijn con- current en kan hij de milieubewuste consument aan zich binden”, zegt Karim Jacqmain van Bausch + Lomb.
MONTUREN VAN PET-FLESSEN
Het circulaire zonnebrillenmerk Yuma Labs is al twee jaar bezig met het produceren van duurzame brillen. “We zien de bril niet als reddingsmiddel om zoveel mogelijk plastic uit de oceaan te halen”, zegt Lenja Doms. “Maar het zorgt er wel voor dat mensen meer gaan praten over circulaire economie.” De brillen worden gemaakt van gerecycleerde PET-flessen die ingezameld worden in Duitsland, Denemar- ken en Nederland. “Het gaat om hoogwaardige kwaliteit, dankzij het statiegeldsysteem”, zegt Doms. “We zouden dit systeem graag in België geïmplementeerd zien”. Vroeger gebeurde de productie met een 3D-printer, die drie à vier uur nodig had per bril. Nu wordt een spuitgietmachine gebruikt die er drie à vier minuten over doet. Die machine maakt de bril kwalitatief beter. Yuma Labs bekijkt momen- teel of het nog andere materialen kan hergebruiken, zoals gerecycleerd nylon, voor onder meer de kinderbrillen. Door de coronacrisis is er ook een enorm aanbod van acryl. Met deze stof wil Yuma Labs ook monturen maken. De Yuma Labs-brillen worden via modebedrijven én hun eigen web- shop verkocht, al wil Yuma Labs ook samenwerken met opticiens. Klanten kunnen de bril via hun brillendoosje we- reldwijd gratis terugsturen. De brillen worden vervolgens weer gerecycleerd.
WATER RECYCLEN
Ook glasfabrikanten zijn begaan met het milieu. Voor de nieuwe halffabrikaat ZEISS glazen, is 65% minder plastic nodig. Deze glazen besparen ongeveer 260 ton organisch materiaal, wat overeenkomt met meer dan 11 miljoen plastic zakjes. Ze worden verpakt in gestan- daardiseerde, witte zakjes. Hierdoor worden meer dan 1600 bomen gespaard en is er ongeveer 2,1 ton minder gekleurde inkt nodig. Bij de productie wordt steeds min- der water verbruikt. Zonder deze voorzorgsmaatrege- len zou er 191.700 m3 extra water nodig zijn, wat over- eenkomt met het drinkwater van zo’n 250.000 mensen. ZEISS recycleert tot slot ook het gebruikte water.
EXTRA JOBS
Naast ecologische voordelen kan zo’n circulair business model ook sociale voordelen met zich meebrengen, vindt Tom Kuppens, professor Milieueconomie, verbonden aan de Universiteit Hasselt en de Vrije Universiteit Brussel. “Je zou er jobs mee kunnen genereren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo combineer je circulaire eco- nomie met sociale economie, een win-win voor iedereen”.
Volgens professor Kuppens zijn de acties van de grote ke- tens vanuit een milieuperspectief problematisch. “Verkoop- praktijken waarbij een tweede en derde bril gratis wegge- geven worden, zetten immers aan tot overconsumptie. Je hebt eigenlijk geen drie brillen nodig en zet daarmee aan tot een wegwerpmaatschappij, waarin de levensduur van de brillen heel kort is en er door de overconsumptie ook heel veel grondstoffen worden verspild. Ik nodig hen daar- om graag uit om samen op zoek te gaan naar nieuwe busi- nessmodellen die minder impact hebben op het milieu”.
NUTTIGE LINKS
www.refaced.be
www.sea2see.org
www.armani.com
Yuma Labs: www.yuma-labs.com Optiekwinkel Mechelen | Den Brillenman: www.denbrillenman.be (Eyes For Belgium, Faces and Glasses, monturen)
Circulair Ondernemen: www.circlespeed.be Bausch + Lomb: www.bausch.nl
Zeiss: www.zeiss.nl
www.safilogroup.com products.theoceancleanup.com
TEKST Matthias Vanheerentals
T: 0475860469 | E: koen@denbrillenman.be
Koen Van Pottelbergh | Den Brillenman | Befferstraat 22, 2800 Mechelen | BTW 0510.973.333
Openingsuren | Dinsdag – Vrijdag 11:00-18:00 | Zaterdag 11:00-17:00
© 2021 Refaced project by Den Brillenman All rights reserved. Made with a 🧡 by Webclix